Skip links

U toku procena vrednosti nepokretnosti

U okviru projekta „Upravljanje javnom svojinom – u cilju uvećanja prihoda, odgovornosti i transparentnosti javne uprave i unapređenja ekonomskih uslova i poslovnom okruženju“  u toku je sprovodjenje aktivnosti vezanih za procenu vrednosti imovine za 20 objekata u vlasništvu opština Arilje, Lučani, Požega i Kosjerić.

U svakoj partnerskoj opštini odabrano je po 5 objekata za koje će biti uradjena procena vrednosti nepokretnosti za svrhe finansijskog izveštavanja. Trenutno se sprovodi prikupljanje podataka na terenu gde predstavnici angažovane firme Lege Artis Audit doo obilaze svaki objekat. Realizacija navedene aktivnosti počela je polovinom avgusta i tokom prve polovine novembra očekuje se dostavljanje izveštaja o izvršenoj proceni vrednosti.

Procena vrednosti nepokretnosti vrši se troškovnom metodom tj. vrši se procena fer vrednosti objekata od strane licenciranog procenitelja.  Inače fer vrednost objekta podrazumeva cenu koja bi bila dobijena za prodaju imovine ili plaćena za prenos obaveza u redovnoj transakciji izmedju učesnika na tržištu na datum odmerevanja. Podaci koji se koriste za procenu su: informacije iz lista nepokretnosti, raspoloživa tehnička dokumentacija, informacije i  tehnički podaci prikupljeni na terenu, odgovarajuće internet stranice.

Na osnovu uradjenih izveštaja sve 4 partnerske opstine imaće pouzdane i tačne podatke u svojim finansijskim izveštajima i moći će da vode evidenciju vrednosti imovine, što je jedan od najvažnijih zahteva Državne revizorske institucije.

Projekat se sprovodi u okviru Exchange 5 programa koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo drzavne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i SKGO kao implementacionim partnerom.