Skip links

Prekinuta obuka za korišćenje ArcGis Desktop, web GIS i PropertyInfo aplikacija

Dana 22. juna 2020. godine začeta je obuka predstavnika projektnih partnera iz Arilja, Lučana, Požege i Kosjerića za korišćenje ArcGIS Desktop, webGIS i PropertyInfo aplikacija. Medjutim, samo prvi dan obuke je realizovan od ukupno 4 planirana jer su usled loših vremenskih uslova predstavnici projektnih partnera iz Lučana, Požege i Kosjerića bili sprečeni da dodju u Arilje kako bi prisustvovali obuci. 

Loši vremenski uslovi (kiša) izazvali su poplave u Arilju, Lučanima, Požegi i Kosjeriću zbog čega su sve 4 partnerske opštine proglasile vanrednu situaciju. Imajući u vidu da su poplave napravile ogromne štete na teritoriji svih partnerskih opština i da će narednih dana opštinsko osoblje biti angažovano uglavnom na terenu u cilju procene štete na stambenim i poslovnim objektima kao i poljoprivrednim površinama, projektni tim je u dogovoru sa predavačem rešio da obuku odloži do daljnjeg.

Obuka se organizuje u okviru radnog paketa broj 4 „Informaciono-komunikacione tehnologije/GIS podrška“ u okviru projekta “Upravljanje javnom svojinom – u cilju uvećanja prihoda, odgovornosti i transparentnosti javne uprave i unapređenja ekonomskih uslova i poslovnom okruženju“ koji se sprovodi u okviru Exchange 5 programa koji finansira Evropska Unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi MDULS u saradnji sa Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (ugovornim telom) i SKGO kao implementacionim partnerom.

Usled mera restrikcije kretanja i okupljanja tokom vanrednog stanja i epidemije COVID19 virusa koja je proglašena i traje na teritoriji Republike Srbije, instalacija ArcGIS Desktop softvera i obuka za korišćenje ArcGIS desktop i web GIS aplikacija u sve 4 lokalne samouprave se mogla sprovesti samo u skladu sa tekućim merama. Obzirom da je vanrednog stanje ukinuto i da su restriktivne mere relaksirane, izvršena je instalacije 4 licence ArcGIS Desktop softvera u lokalnim samoupravama. U skladu sa dogovorom sa menadžmentom projekta a uz odobrenje samog projekta, izvedene su online obuke za korisnike po principu instruktaže. GDi instruktor je korišćenjem aplikacija Microsoft Teams držao uživo predavanja iz sedišta kompanije GDi u Beogradu, dok su polaznici kurseva iz svojih kancelarija uživo pratili predavanja i korišćenjem VPN i Remote Desktop pristupa radili predviđene vežbe na računarima GDi trening centra