Skip links

Ceremonija potpisivanja ugovora za sprovođenje projekata koji su izabrani u okviru grant šeme programa Exchange 5 – podrška EU lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja imovinom

Početak realizacije grant šeme Programa Exchange 5 obeležen je svačanom ceremonijom koja je održana  22. januara 2019. godine u Beogradu. Ceremoniju su organizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Ministarstvo finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Svečanom ceremonijom obeležen je početak realizacije 18 projekata čija je ukupna vrednost oko 3,5 miliona evra, koji će u 48 lokalnih samouprava unaprediti proces upravljanja javnom imovinom.  Među 18 odobranih projekata nalazi se i projekat „Upravljanje javnom svojinom – u cilju uvećanja prihoda, odgovornosti i transparentnosti javne uprave i unapređenja ekonomskih uslova i poslovnom okruženju“ koji realizuju opštine Arilje, Lučani, Požega i Kosjerić.

Program finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi MDULS u saradnji sa Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (ugovornim telom) i SKGO kao implementacionim partnerom.

Okom ceremonije prisutnima su se obratili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija i šef Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Do sada su realizovane četiri faze Exchange programa. Teme pete faze Exchange programa su u funkciji lokalnih reformskih procesa i odnose se na: podršku efikasnom upravljanju imovinom i podršku u strateškom planiranju i programskom budžetiranju.