Skip links

Održana obuka za prikupljanje geoprostornih podataka

U okviru projekta „Upravljanje javnom svojinom – u cilju uvećanja prihoda, odgovornosti i transparentnosti javne uprave i unapređenja ekonomskih uslova i poslovnom okruženju“ koji se sprovodi u okviru Exchange 5 programa održana je obuka za rad u GDi Field Tools i GDi Ensemble Smart Portal mobilnim i web GIS aplikacijama.

Navedene aplikacije su namenjene prikupljanju podataka o javnoj svojini u opštinama Arilje, Lučani, Požega i Kosjerić. Obuci je prisustvovalo 10 polaznika koje će prikupljati podatke na terenu kao i predstavnici projektnog tima.

Tokom prvog dela obuke predstavljen je rad u GDi Field Tools i GDi Ensemble Smart Portal aplikaciji. Pokazan je unos podataka u sve raspoložive slojeve, izmena atributa i geometrije ranije unetih podataka, dodavanje novih fotografija, brisanje postojećih fotografija, brisanje podataka, lociranje, identifikacija, pretraga podataka. Prikazan je i način pripreme za prelazak u offline režim Field Tools aplikacije, rad u offline režimu, a potom i sinhronizacija prilikom povratka u online režim rada. Nakon prikazivanja rada GDi Field Tools aplikacije, prikazani su dodavanje novih, izmena postojećih i brisanje podataka u web GIS aplikaciji, kao i pretraga, identifikacija, prostorna selekcija, merenje, crtanje, itd.

GDi Field Tools aplikacija instalirana je na 6 tablet uređaja koji su nabavljeni kroz projekat. Na kraju obuke, polaznici su isprobali rad u aplikaciji u kancelariji u online režimu kao i na otvorenom prostoru u offline režimu.

Projekat „Upravljanje javnom svojinom – u cilju uvećanja prihoda, odgovornosti i transparentnosti javne uprave i unapređenja ekonomskih uslova i poslovnom okruženju“ finansira Evropska Unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi MDULS u saradnji sa Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (ugovornim telom) i SKGO kao implementacionim partnerom.